Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SSD

Kb. egy éve ruháztam be rá, mert kíváncsi voltam nagyon és akkor lett elérhető az ára is...

 

Sokat olvasgattam, mielőtt megvettem, a márkában a Kingstone-ra esett a választás a kapacitás meg 120 GB-ra laugh

Sok paramért számolgattam, de hidjétek el, nem igazán fontosak, csak az hogy SSD legyen... wink íme egy paraméter:

 

Az várható írási élettartam 64 TB !?!? Na nézzük több mint egy év után hogy is állunk?

kepfoto-2016.9.21.-10o.-51p.-35mp.-821-.jpg

No comment...

smiley

 

Mielőtt elkezdenétek olvasgatni a sebességteszteket, hagy mondjak el annyit, hogy az egy másodlagos dolog! Az SSD igazi előnye az apró és/vagy töredezett fájlok olvasásában és írásában rejlik, amit nehéz mérni, viszont érezni egy rendszer működésekor nagyon is lehet!

Hogyan használjuk?

-na igen...

Egy partíció!

Jelentős része maradjon üres, folyamatosan! (20-30%) nekem 50% enlightened

Filmek, videók, zenék, ritkán használt dolgokat ne tegyünk rá, arra ott a HDD!

A Temp mappát és a Letöléseket is a HDD-re nyomjuk!

Csak olyan progikat telepítsünk rá, amit sokszor és sokáig fogunk használni! (3 nap után uninstall játékokat, Kipróbálom progikat szintén HDD-re tegyük)

Tehát böngészők, minden sütijükkel együtt, olyan nem "Óriás" játékok, amit 75 éves korunkig játszani fogunk minden nap. surprise

Miért is? cool

Filmet, zenét, telepítőket, egyéb kacatokat ritkán használunk és nincs is szükség a gyors olvasási sebességre, mint ahogy a torrent fájloknál sincs.

Viszont a mindennapos programok, valamint maga a rendszer állandó "picit írok, picit olvasok" tevékenységét nagyon felgyorsítja és így sokkal, de sokkal rugalmasabb lesz a gépünk használata.

Tapasztalatból mondom, hogy az egy éves teleirkált rendszerem, aminek már jelentősen lassulnia kéne, még mindig ugrik, nem venni észre azt a lassuló jelenséget ami HDD-nél rendre bekövetkezik töredezettségmentesítés és takarítás ellenére is.

Az SSD-t nem kell töredezettségmentesíteni!

 

A Windows 10 egész jól kezeli az SSD-t, de nézzünk utána az alábbiaknak főleg régebbi rendszereknél:

- Trim parancs, hogy működik-e?

"Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt, hogy "cmd" majd a bejövő ablakba azt, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot használjuk." Forrás: http://people.inf.elte.hu

 

- A partíció kezdete jó helyen legyen!

"Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt hogy "cmd". Majd a felugró ablakba írjuk ezt: "msinfo32" A felugró ablakban keresd ki az "Összetevők/Tárolás/Lemezek" almenüben található "Partíció kezdetének eltolása" mellett található értéket. Osszuk el 4096-tal. Ha a kapott érték egy egész szám, akkor a partíció jó. (Ha nem akkor érdemes újrarakni a rendszert, és a win 7 telepítése során elvégezni a régi partíció törlését és az új létrehozását! Ilyenkor automatikusan elvégzi a telepítő az alignálást vagy magyarul fogalmazva a partíció igazítás.)" Forrás: http://people.inf.elte.hu

 

- Helyezzük át a javasolt tárolási helyeket HDD-re, én csak a fent leírtakat helyeztem át, de egyedi döntés, olvasgassatok utána...

 

Összegzésként mindenképp megéri beruházni rá, (egy 120 GB-oson is bőven elfér ami kellhet nekünk) megbízható, mert a HDD-vel szemben itt mechanikai meghibásodás nincs, csak elektronikai, aminek sokkal kisebb az esélye, valamint elhasználódás után is olvashatók maradnak az adatok, így az adatvesztés esélye minimális, továbbá energiafogyasztása, hőleadása, súlya, mérete is jóval kisebb, ezért Noetbookokba kimondottan ajánlott.

Notebookoknál használjuk bátran HDD nélkül is, hiszen ahogy láttátok, az élettartam bőségesen hosszú ahhoz hogy ne kelljen aggódni rajta.

 

U.i.: MLC vagy TLC, az az igazság ennek sincs túl nagy szerepe, de a TLC egyre inkább felváltja az MLC-t, az SLC már be sem nagyon szerezhető... Én ameddig lehet megmaradok az MLC-nél, nekem bejött, még SATA II-nél is simán dupla írás olvasási sebességet nyújt egy korszerű HDD-hez képest is, a legalább 100x-os de inkább több 100x-os elérési sebesség meg magáért beszél. A jövőben szeretnék beszerezni egy újabb 120 GB változatot, hogy két SSD-n használva a rendszert, milyen javulás érhető el... (elképzelhető, hogy 2 olcsóbb példánnyal is elérhető, vagy esetleg meghaladható, egy nagyobb SSD paraméterei, majd kiderül....)

 

 

99 nap után...

kepfoto-2017.3.3.-9o.-23p.-2mp.-444-.jpg

ennyi...

...mégsem ennyi :D 412 nap további működés után!

kingstone.jpg

bár nagy indok nem látszott, de beújítottunk egy Intenso 120 GBHIGH SATA3 vassal, ami már műanyag tokot kapott a Kingston alumíniumhoz képest, de a meglepő nem ez volt, hanem hogy a közel 4 éves Kingstonhoz képest a mostani ára fele volt és az hogy mennyit fejlődött a technika azóta.

Íme:

Kingston SATA2 csatlakozón

as-ssd-bench-kingston-sv300s3-2019.-10.-16.-9-38-13.pngIntenso SATA2 csatlakozón

as-ssd-bench-intenso-ssd-sata-2019.-10.-16.-9-21-47.png

na mondjuk a Kingston 4 éve nem volt formázva, csak teleszemetelve, de akkor is.

Az igazi csoda viszont a közben beújított alaplap SATA3 csatlakozóján mutatkozott meg, hiszen nem véletlenül írják mindenhol, hogy SSD-t csak SATA3-ra éri meg igazán!

Kingston SATA3 csatlakozón

as-ssd-bench-kingston-sv300s3-2019.-10.-16.-7-24-28.pngIntenso SATA3 csatlakozón

as-ssd-bench-intenso-ssd-sata-2019.-10.-16.-9-40-23.pngKíváncsian várom az új rendszer sebességét, amit szinte vicces áron elérhet az ember.

folytatjuk...

...ami meg is érkezett és látható hogy azért rendszerlemezként és már nem "szüzen" kicsit változtak romlottak az értékek.

Intenso SATA3-on rendszerlemezként:

as-ssd-bench-intenso-ssd-sata-2019.-10.-18.-8-02-58.pngKingstone SATA2-őn már nem rendszerként:

as-ssd-bench-kingston-sv300s3-2019.-10.-18.-7-59-39.png

 

 

by Bandinátor