Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LED izzó javítása

 

... avagy a Magyar mindent megbütyköl!

 

wp_20170301_008.jpg

...na igen, megbütyköl, mert a fogyasztói társadalom nem a mi társadalmunk, viszont az újdonságokat szeretjük kipróbálni, akkor is, ha romlandó.

Manapság egy normál wolframszálas izzó 3-4x-eséért már vásárolhatunk egy nem túl márkás, de nem is "nevenincs" márkájú LED izzót.

Na de nem is izzik...?!

De izzik, és ki is ég, melegszik is, csak koránsem annyira mint egy normál izzó, ezért takarékosabb kb 6x. A LED-nek az egyik sarkallatos pontja, hogy a fénykibocsátó lapka hőmérséklete ne legyen magasabb 70-80 C°-nál és a megfelelő áramerősség.

Bármelyik túllépi a megfelelő értéket, az eszköz nagy valószínűséggel tönkre megy. A gyakorlatban az olcsóbb eszközökben, az elektronika(áramgenerátor) egyszerübb, instabilabb mint egy drágább eszközé, de az olcsó is működhet jól!

 Az olcsóbb példányokban a LED-ek hűtése is kezdetlegesebb, összeszerelésük trehányabb. Elgondolkodtató, hogy megéri-e a 2-3x drágább márkásat megvenni, vagy az olcsóbbal kínlódunk.

A válasz: Az olcsóbbal kínlódunk! laugh

 

Persze, hogy én is így jártam... vásároltam 16 db 10 W-os olcsó, de névvel ellátott LED izzót, amelyból kb 1 év alatt 5 db meg is adta magát szépen sorban... sad

A 2 év garancia ellenére az ember nem rohangál vissza vitatkozni a boltba (tisztelet a kivételnek), viszont veszni hagyni sem akarjuk. Akkor javítsuk meg! 

Én 5 hibás izzóból 4 db-ot javítottam meg és maradt még 15 db SMD LED-em a további meghibásodások javításaihoz. wink

 

A javításhoz nem kell túl nagy eszközkészlet, most egy egyszerű meghibásodott SMD LED cseréjét írom le:

- Egy kés

- Egy szemöldökcsipesz

- Egy kicsi csillagcsavarhúzó

- Egy kissebb forrasztópáka

- Egy vasaló

- Pillanatragasztó (gél)

- Esetleg hővezető paszta

wp_20170303_001.jpgElsőként a késsel óvatosan az izzó búrája és háza közé becsúsztatva a kés hegyét, a kést kissé csavargatva, közben az izzó peremén lassan továbbhaladva válasszuk le a búrát a lámpatestől. Esetemben egy képlékeny gumi szerű ragasztóval lett felhelyezve a búra, viszonylag könnyen eltávolítható volt.

wp_20170303_002.jpgTanulmányozzuk a látottakat. Bár a képen egy már javított lámpa látható, de a 20 LED közül ha valamelyikben látunk egy fekete pontot, kicsit vagy nagyobbat, akkor meg is találtuk a hibát, azt a LED-et kell cserélnünk.

De honnan...? ... Hát sajnos egy LED izzót fel kell áldoznunk, hogy a többit javítani tudjuk. Egy izzóból az esetemben 20 db -1 hibás SMD LED-et sikerült kinyernem a többi javítására.

Távolítsuk el a két csavart a panelből, majd forrasszuk le a két vezetéket, ügyelve arra, hogy jelölve vannak-e a polaritások ( + / - ), a panelen illetve a vezetéken. Ha nincs, akkor jelöljük össze őket.

A panel a kezünkbe került, jöhet a vasaló! Fordítsuk hanyatt a vasalót és próbáljuk meg stabilizálni ebben a helyzetben, mert nagyon kellemetlen ha forrasztás közben dülöngél. Tekerjük a vasalót maximumra, ez kb. ott van hőfokban amire szükségünk van (250 - 300 °C). Helyezzük rá a panelt, természetesen a LED-ekkel felfelé nézzen! cheeky

Figyeljük a forrasztásokat, ha elérjük az olvadáspontot, az ón "csillogni" folyni kezd, ilyenkor a szemöldökcsipesszel óvatosan egyenként vegyük le a LED-eket a panelról.

wp_20170302_003.jpgA kupacban a kinyert LED-ek és három javításra váró panel, ahol a gyenge képminőség ellenére észrevehetők a hibás LED-ek a fekete folttal.

Helyezzük a hibás panelt a vasaló talpára és hasonlóan az előzőekhez, csak most a hibás LED-et távolítsuk el, majd egy jót illesszünk a helyére, ugyanabba a helyzetbe.

Az SMD LED forrasztófelületei nem egyformák, az egyik keskenyebb, a másik szélesebb és a panelon is így van kialakítva jó esetben, ezért a polaritás méregetés nélkül is kideríthető viszonylag egyszerűen. Ha felhelyeztük a jó LED-et, akkor óvatosan húzzuk le az egyész panelt a vasaló talpáról és hagyjuk pár percig hűlni.

Ajánlott jó szemű én nem remegő embernek végezni a műveletet!

Ha van hővezető pasztánk, akkor kenjük be az alját, majd helyezzük vissza a lámpatestre, csavarozzuk le, majd forrasszuk vissza a vezetékeket, polaritáshelyesen.

Ha mindent jól csináltunk, az alábbi látványban lesz részünk...

wp_20170302_005.jpgMostmár nincs más teendőnk, csak vissza kell ragasztani a búrát a lámpatestre.

Bár én ezt a lépést kihagytam, egyrészt, ha újabb meghibásodott LED "születik", akkor nem kell újra eltávolítanom a búrát, másrészt így kicsit jobb a hűtése is.

De így csak és kizárólag nehezel elérhető helyen és búra alatt használjuk, ugyanis az érintése életveszélyes! Nincs leválasztva a hálózatról, tehát könnyen áramütést szenvedhetünk! Tehát olvasólámpába a gyerekszobába így véletlen sem tegyük!

wp_20170301_004.jpgRemélem tudtam segíteni, hogy ne kelljen kidobni egy korszerű eszközt idő nap elött.

by Bandinátor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kajtar tibor49@gmail.com

(kajtár tibor, 2020.11.25 18:44)

Szia,nekem 27mm-es nagy ledes izzó hirtelen elaludt,(220-as)nem valószínü,hogy egyszerre minden led meghibásodott.Ekkor mi a teendő?

kerdes

(minden_OK, 2019.09.20 15:57)

a vasalo nem teszi tonkre a ledeket?

Re: kerdes

(A válasz, 2019.10.16 10:35)

Nem, a hőfokot elérve megolvad az ón, továbbmelegíteni meg nem kell azt még kibírja a led.