Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E-Cigi

Szerintem minden dohányos ember fejében már nem egyszer megfordult a gondolat, hogy le kéne tenni a cigi. Sőt sokan le is tették... de higyjük el azt hogy valaki véglegesen letegye a cigit az egy nagy csoda, amihez olyan életkörülmények és nagy akarat kell. Jómagam közel 20 év cigi után 3 évre letettem a cigit, de már újra 10 éve szívom... :( Erről ennyit....

Most viszont kipróbáltam valami újat, és elmesélem hogy én ezt hogy is élem meg, mert szerintem ez sokkal fontosabb egy leszokni vágyónak, mint maguk a tények amik a cigi és e-cigi mellett és ellene szólnak.

A cigi számomra is egy olyan összetett dolgott nyújtott, aminek az élettani hatásait órákig lehetne mesélnem, de az tudatosodott bennem, hogy a ciginek rövidtávon "jótékony" hatásai vannak, viszont hosszútávon súlyos károsító hatással bír szinte minden területen.

Hülye hasonlat, de ez olyasmi, hogy egy lánynak egy esti numeráért érdemes-e teherbe esni és viselni a következményeit egy életen át... a válasz egyértelmű, de mégis szinte mindenki megteszi ilyen-olyan módon...

Előre bocsátom, szerintem az e-cigi mindenki számára más és más hatással lesz, de ne adjuk fel, érdemes kicsit "szenvedni" vele, mert ha ráérzünk,akkor egy nagyon pozitív dolog jön az életünkbe.

Az első jótanás, az anyagi helyzet...

A cigizés eleve nem egy olcsó dolog, emellett bevállalni egy e-cigi próbát (még akkor sem, ha az e-cigizés olcsóbb mint a hagyományos cigizés) anyagi megterhelés, főleg az alap kezdőkészlett megvásárlása miatt. Beszéljük meg párunkal, hogy belevágjunk-e, mert sokat ronthatunk az egész művelettel, ha emiatt anyagi nehézségeink, nézeteltéréseink támadnak.

Második jótanács...

Mindig kezdőkészlettel kezdjünk :D (logikus), egyrészt a sikertelenség kárának mérséklésére, másrészt úgysem tudjuk elsőre kiválasztani azt az összeállítást, amit majd a késöbbiekben használni fogunk. 

Harmadik jótanács...

Legyünk kitartóak, ne idegenkedjünk. Emlékezzünk vissza az első szál hagyományos cigire, hogy milyen rosszul is esett az akkor nekünk(hányinger, szédülés, büdös, stb...), na ehez képest az e-cigi maga az égi manna! :v

Negyedik jótanács...

Olvassunk utána a neten a dolgoknak, de ne higyjünk el mindent elsőre(még azt sem amit most írok!) a neten jót is, rosszat is megtalálja az ember, de az biztos, hogy olcsóbb, egészségesebb és koránsem bonyolultabb az e-cigi, mint a hagyományos cigi!

 

Na és kezdjünk neki...

Ha megvan minden, elszántság, pénz, stb..., akkor vásároljunk egy kezdő készletet, pl a netről, de ajánlom a trafikokat is, ott sok jó tanáccsal el is látnak majd.

Kell egy legalább k.b. 650 mAh aksival rendelkező készülék, ettől kissebbet ne, mert hamar lemerül és azért fog elmenni a kedvünk tőle. A kezdő készlet áll, aksiból és patronból, utóbbi szipkával, porlasztóval, kazánnal párosulva. Adnak hozzá töltő egységet is, ami általában USB csatlakozóról tölti az aksit, jobbak hálózati adaptert is adnak hozzá, ha nincs, a telefon töltője vagy a számítógép USB portja is megteszi. Ajándékba szoktak hozzá adni "liquidet" azaz folyadékot is, ez ízesített, közvetlen a készülék patronjába tölthető. Ha adnak mellé, ha nem, akkor is vegyünk mellé ízesítettet, méghozzá Nikotinost, mert mi ugye dohányosok vagyunk, a Nikotin hiányozna, ha nem volna. Gyengébb dohányos 6 mg/ml, erősebb 10-18 mg/ml erösségűt válasszon. Kérjünk egy dohányos ízt és egy gyümölcsöset, kávésat, vagy amit szeretünk. Ha a dohányos íz nem jön be próbáljuk a másikat, ha az sem akkor már nagy a baj... persze csodára ne számítsunk és főleg arra nem, hogy mostmár nem akarunk vagy fogunk rágyújtani. Rá fogunk, ezzel nincs is baj.

FONTOS! A NIKOTINOS LIQUID AZAZ NIKOTINOS FOLYADÉK MÉRGEZŐ, MEGINNI SZIGORÚAN TILOS, MÉRGEZÉST, HALÁLT OKOZHAT KEVESEBB MINT EGY AMPULLÁNYI(10ml) LENYELÉSE IS! A NIKOTIN BŐRÖN ÁT IS FELSZÍVÓDIK, KERÜLJÜK AZ ÉRINTKEZÉST A FOLYADÉKKAL, AZONNAL MOSSUL LE A BŐRRŐL! TARTSUK ELZÁRVA, NEHEZEN HOZZÁFÉRHETŐ HELYEN! MÉRGEZÉS GYANÚJA ESETÉN AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

Tehát nincs azzal baj, hogy az e-cigi mellett nem tesszük le a hagyományos cigit. Nincs mert ez nem úgy működik, hogy a hagyományos cigit egy az egyben pótolja. Nem pótolja, egy hagyományos cigi elszívása és a hozzá kapcsolódo tevékenységek, eljárások egész mások.

Az e-cigire rá kell szokni és egyre inkább el fogja vonni az időt és a kedvet a hagyományos cigizéstől, sőt ha ügyesen csináljuk, a nikotinról is hamar le tudunk mondani, ami további élettani javulással jár és még olcsobb lesz az e-cigizés, mert a Nikotin mentes liquid azaz folyadék olcsóbb a Nikotinostól.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, egyenlőre a megvásárolt készüléket üzemeljük be. Bontsuk ki, olvassuk el a nanobetűket mindenhol. :D A liquidnél rá lesz írva, hogy "e-cigaretta utántöltéséhez" ha nincs, akkor vagy sima liquidet, vagy aromár sóztak ránk, külön egyik sem jó, de erről majd késöbb...

Tanulmányozzuk alaposan a készüléket, próbáljuk megérteni a működését, mi mi célt szolgál, hogy kell szétszedni, összerakni, mire kell figyelni. Erre szintén a neten terjengő videókat ajánlom. Ha már képben vagyunk, tankoljuk fel, ezt külön nem taglalom, készülékenként eltérő lehet, az én típusomnál a patron aljánál lehet feltankolni, persze itt is ügyelni kell hogy a liquid ne kerüljön a középső szívócsőbe.

Elterjedtebb már az alsó porlasztós készülék, tehát a tank alján szivárog be a liquid a porlasztóba, persze csak akkor ha szívjuk... ezért ajánlott a tankolás után álló helyzetben tárolni egy kicsit, majd párszor erősen megszívni bekapcsolás nélkül, hogy a liquidet felszívja az üvegszál és a kazán(tekercs) így el tudja majd gőzölni. Amikor kicsit érezni fogjuk az aroma ízét, akkor már biztos jó, jöhet a bekapcsolás. 

Általában 5x meg kell nyomni gyorsan a gombot az aksin, hogy bekapcsoljon. Ha fel van töltve fekéren szokott világítani, ha le van merülve vörösen. Fontos hogy az első "szívásokat" ne tüdőzzük el, mert nem biztos hogy jó ízűek lesznek, ez csak új kazán esetén lényeges. Nyomjuk meg a gombot és emeljük a szánkhoz és lassan szívva 3-4, majd akár több másodperces szívásokat végezzünk, így van ideje a kazánnak gözzé alakítani a likvidet. Ha túl gyorsan szívjuk, akkor szörcsögni fog, gőz és íz meg kevésbé lesz, ráadásul folyékony állapotban kerül a liquid a szívócsőbe, ami kellemetlen és Nikotinos liquid esetén káros is, ha egy cseppje is a szánkba vagy a  bőrünkre kerül.

Az e-cigi is olyan mint a hagyományos cigi... nincs két egyforma, minden egyes "slukk" más és más és sok múlik hogyan, mikor szívjuk. Én valamikor kevésbé, valamikor jobban érzem az ízeket, mint ahogy a hagyományos cigi is valamikor jól esik, valamikor egyáltalán nem... Megjegyzem, amióta az e-cigit használom, a hagyományos egyre kevésbé esik jól, sőt cigiszünetben(pl.: munka) sokkal jobban hiányzik az e-cigi "ízes" íze, mint egy "sima" cigi.

 

Na de most jöjjenek a piszkos anyagiak... mi és mennyiben is van!

Az egyszerűség kedvéért számoljunk napi 1 doboz cigit, ez most kb 1000 rugó a legolcsóbb, töltve olcsóbban jön ki, de az macerás, stb... abba most ne menjünk bele.

Egy kezdőkészüléket 5-10 doboz cigi árán lehet venni

Ebből kettő kell, mert ameddig az aksi töltődik, addig simán visszatérünk a hagyományos cigihez és elhelejtjük az e-cigit... :(

tehát 10-20 doboz, itt tartunk. Ehez kell ízesített liquid ez kb 1 doboz cigi ára és egy hétig elég, bár ez nagyon szokásfüggő, nem olyan egyszerű számolni vele, mint a hagyományos ciginél.

Kell kb 2-3 hetente egy új "kazán" a készülékbe, ez gyakran tartállyal együtt van, főleg kezdő készleteknél, ez is kb 1 doboz cigi ára.

A készülék "maga" ami már nem más mint az aksi kb fél évig fogja bírni, két készüléknél lehet hogy az egy évet is kihúzza, de ahoz a nagyobb mAh-ás aksi kell.

Számoljunk:

Aksi(k) k.b. 20 doboz cigi ára/év

Kazán k.b. 20 doboz cigi ára/év

Liquid k.b. 50 doboz cigi ára/év

Ezt is kerekítsük fel, ez kb 100 doboz cigi ára/év azaz 100 000 Ft mostani áron.

Hagyományos cigi 365 doboz cigi ára/év azaz 365 000 Ft... No comment....

Ebből láthatjuk hogy ha még e-cigizés közben "szívogatjuk" is a hagyományos cigit, plussz még fejlesszük is az e-ciginket(másik nagyobb aksi, új liquidek, új ízek, tok, pánt, stb...) akkor is olcsóbban jövünk ki az e-cigivel, mint a hagyományos "pöfékeléssel"!

Ha már úgy néz ki, hogy használni fogjuk az e-cigit, akkor olcsóbbá és személyesebbé tehetjük az üzemeltetést, ha az e-liquidet mi magunk keverjük, erről is sokat lehet olvasni a neten, itt csak néhány mondatban taglalom.

Az e-liquid propilén Glikol(PG)-ból  és Glicerinből tevődik össze, általában 50-50%-ban, de ettől eltérnek attól függően hogy ki hogy szereti, utóbbi Füstért felel, első az ízátadásért. Ez a két összetevő külön-külön is vásárolható, de mindkettő szükséges legalább 10%-ban bele, valamint még szükséges aroma is, ami ízletessé teszi a gőzt, 3-10% szokott lenni az aroma a liquidben, de erősen aroma és ízlés függő.

Nikotin. Ezt mindig a liquidhez keverik gyárilak 0/6/12/18 mg/ml formában. Minnél több a Nikotin a liquidben annál drágább. Itt is felhívom a figyelmet, hogy a Nikotin erős méreg!!! Tényleg!!! Gyerekekre különösen veszélyes, kezeljük nagy odafigyeléssel a Nikotin tartalmú liquidet! Egy doboz cigit nem fog megenni egyik gyerek sem, de 10 ml édeskés és ízletes folyadékot minden gond nélkül lenyel és ez már halálos mennyiségben tartalmaz Nikotint!!!